Deze ochtend was er een discussie in het tv-programma Buitenhof tussen Charlie Optroot (VVD) en Ger Koopmans (CDA) over de kilometerheffing. Het CDA is voor en de VVD is tegen. Het is goed om kort aan te stippen welke onzin hier werd verkondigd.
Er werd gezegd dat de files met 60% zullen afnemen. Volgens De Volkskrant is dit echter 50%. Deze cijfers komen uit de bus na onderzoek dat door minister Eurlings is gesponsord. De uitkomst van zo'n onderzoek valt dan natuurlijk te betwijfelen.
Los van gerommel met cijfers door de onderzoekers blijft staan dat mensen naar hun werk moeten. En men wil nog steeds op bezoek bij vrienden en familie, zelfs na invoering van de kilometerheffing. En zelfs toen de brandstofprijzen sky-high waren, waren er amper minder files.
De cijfers waarmee de kilometerheffing verdedigd worden lijken eerder gebaseerd op wishful thinking, dan op reële situaties.
Er werd deze ochtend ook gezegd dat de opbrengst van de kilometerheffing naar de infrastructuur zal gaan. Klinkt mooi, maar je hebt er weinig aan als je niet weet om welke bedragen het gaat. Nu heeft dit blog wat onderzoek gedaan naar de achterliggende cijfers en dan blijkt dat er wat zwarte gaten vallen in de begroting na de kilometerheffing. Let op:
In de huidige situatie levert betalen de automobilisten in totaal 13 miljard aan de staat. Iets minder dan 3 miljard gaat naar de aanleg van wegen. Er blijft dus 10 miljard over voor andere zaken.
Na invoering van de kilometerheffing is de opbrengst nog maar 7 miljard. Daar gaan nog de kosten van alle ambtenaren, onderhoud van camera's etc. vanaf. Houden we 6 miljard over. 3 miljard gaat naar de wegen zodat er uiteindelijk nog maar 3 miljard over blijft voor andere dingen.
Dus waar er nu nog 10 miljard is te besteden door de overheid is dat straks nog maar 3 miljard. Dat wordt natuurlijk niet bezuinigd, dus moet het ergens anders vandaan gehaald worden. Misschien de belasting verhogen?
Het laatste punt dat in de uitzending werd aangestipt is de privacy. De voorstanders zeggen dat het niet mogelijk moet kunnen zijn dat er iemand achter de computer kan gaan zitten en kan opzoeken wie waar wanneer heeft gereden. Volgens de voorstanders is dat technisch ook niet mogelijk.
Volgens een aantal computerdeskundigen die door dit blog zijn geraadpleegd is het wel degelijk mogelijk om bij wijze met een druk op de knop deze informatie op te halen. Zodra gegevens als kenteken, plaats, tijdstip, snelheid zijn opgeslagen, is het ook mogelijk om deze informatie op te vragen. Overigens blijkt dit in gesprekken met voorstanders ook snel, als ze aangeven dat politie en justitie wel bij die informatie kan komen. En zodra dat kan, kunnen hackers dat ook. En binnen de kortste keren is je identiteit gestolen en loopt er iemand rond die doet alsof hij jou is. Overigens, ook justitie en politie houden zich niet altijd even netjes aan de wet, getuigen de schandalige manier waarop zelfs journalisten worden afgeluisterd.