zondag 22 november 2009

Buitenhof: VVD versus CDA


Deze ochtend was er een discussie in het tv-programma Buitenhof tussen Charlie Optroot (VVD) en Ger Koopmans (CDA) over de kilometerheffing. Het CDA is voor en de VVD is tegen. Het is goed om kort aan te stippen welke onzin hier werd verkondigd.


Er werd gezegd dat de files met 60% zullen afnemen. Volgens De Volkskrant is dit echter 50%. Deze cijfers komen uit de bus na onderzoek dat door minister Eurlings is gesponsord. De uitkomst van zo'n onderzoek valt dan natuurlijk te betwijfelen.
Los van gerommel met cijfers door de onderzoekers blijft staan dat mensen naar hun werk moeten. En men wil nog steeds op bezoek bij vrienden en familie, zelfs na invoering van de kilometerheffing. En zelfs toen de brandstofprijzen sky-high waren, waren er amper minder files.
De cijfers waarmee de kilometerheffing verdedigd worden lijken eerder gebaseerd op wishful thinking, dan op reële situaties.



Er werd deze ochtend ook gezegd dat de opbrengst van de kilometerheffing naar de infrastructuur zal gaan. Klinkt mooi, maar je hebt er weinig aan als je niet weet om welke bedragen het gaat. Nu heeft dit blog wat onderzoek gedaan naar de achterliggende cijfers en dan blijkt dat er wat zwarte gaten vallen in de begroting na de kilometerheffing. Let op:
In de huidige situatie levert betalen de automobilisten in totaal 13 miljard aan de staat. Iets minder dan 3 miljard gaat naar de aanleg van wegen. Er blijft dus 10 miljard over voor andere zaken.
Na invoering van de kilometerheffing is de opbrengst nog maar 7 miljard. Daar gaan nog de kosten van alle ambtenaren, onderhoud van camera's etc. vanaf. Houden we 6 miljard over. 3 miljard gaat naar de wegen zodat er uiteindelijk nog maar 3 miljard over blijft voor andere dingen.
Dus waar er nu nog 10 miljard is te besteden door de overheid is dat straks nog maar 3 miljard. Dat wordt natuurlijk niet bezuinigd, dus moet het ergens anders vandaan gehaald worden. Misschien de belasting verhogen?


Het laatste punt dat in de uitzending werd aangestipt is de privacy. De voorstanders zeggen dat het niet mogelijk moet kunnen zijn dat er iemand achter de computer kan gaan zitten en kan opzoeken wie waar wanneer heeft gereden. Volgens de voorstanders is dat technisch ook niet mogelijk.
Volgens een aantal computerdeskundigen die door dit blog zijn geraadpleegd is het wel degelijk mogelijk om bij wijze met een druk op de knop deze informatie op te halen. Zodra gegevens als kenteken, plaats, tijdstip, snelheid zijn opgeslagen, is het ook mogelijk om deze informatie op te vragen. Overigens blijkt dit in gesprekken met voorstanders ook snel, als ze aangeven dat politie en justitie wel bij die informatie kan komen. En zodra dat kan, kunnen hackers dat ook. En binnen de kortste keren is je identiteit gestolen en loopt er iemand rond die doet alsof hij jou is. Overigens, ook justitie en politie houden zich niet altijd even netjes aan de wet, getuigen de schandalige manier waarop zelfs journalisten worden afgeluisterd.

donderdag 19 november 2009

Privacy? Ik heb niks te verbergen.

Automobilisten zouden zich volgens het kabinet geen zorgen hoeven te maken over hun privacy. De gegevens over hun rijgedrag bevinden zich alleen in het gps- kastje dat negen miljoen burgers in hun auto krijgen geplaatst. Centraal zal niet meer dan alleen het aantal kilometers worden geregistreerd en het tarief worden vastgelegd. Op welk tijdstip en waar wordt gereden, zou dus niet te achterhalen zijn. Eerder beloofde de overheid de informatie rond kentekenregistratie ook niet voor andere doeleinden te gebruiken. Inmiddels is bekend dat justitie dit systeem wel degelijk heeft gebruikt om verdachten van misdrijven op te sporen of om te gebruiken als bewijsvoering in strafzaken. Dit zou bij de kilometerheffing niet mogelijk zijn, omdat de informatie centraal beperkt is.

In het kader van privacy en de Het Kastje schreef Iblis een mooi verhaal op zijn blog:


Met pijn in het hart besloot Henk uiteindelijk om zijn auto toch weg te doen. Hij kon zich nog goed herinneren hoe zijn eerste auto hem een gevoel van vrijheid had gegeven, maar dat gevoel was helemaal weg. Erger nog, het was vervangen door het idee dat elke meter die hij aflegde verantwoord moest kunnen worden.

Toen hij zijn auto net had, gebruikte hij deze om er ’s nachts op uit te gaan, het natuurgebied in, om naar de hemel te kijken met zijn telescoop. Ook ging hij af en toe naar Schiphol om vliegtuigen te spotten. Met zijn auto was dit veel gemakkelijker geworden dan met het OV, bovendien was hij niet zo gebonden aan trein- en busdiensten die ’s nachts ophielden.

Die vrijheid was echter afgenomen, terugkijkend, vanaf het moment dat het rekeningrijden was ingevoerd in 2019. Hij was er eerst voorstander van geweest: betalen naar gebruik, betere verspreiding van het verkeer, beloningen als je buiten de spits reed. Na een aantal jaar viel het effect echter tegen. De kilometerheffing was fors omhoog gegaan, maar tevens was er wettelijk bepaald dat de werkgever voor woon-werkverkeer niet mocht compenseren voor de spitstarieven; de gedachte was dat werknemers dan gestimuleerd zouden worden om een baan met flexibele werktijden te zoeken, en dat meer mensen zich in de dunbevolktere gebieden van het land zouden vestigen. Het resultaat was echter dat de meeste mensen gewoon meer moesten betalen en nog steeds van 9 tot 5 werkten. Omdat er een krachtige symboolwerking van de wet uitging werd ze echter niet geschrapt.

Financieel had hij nochtans niet zoveel te klagen, dus dat was allemaal overkomelijk. Zijn eerste negatieve ervaring was geweest toen hij twee dagen nadat hij weer eens met zijn telescoop eropuit was gegaan, door de politie was ondervraagd over zijn aanwezigheid ’s nachts in het natuurgebied. Hij had gestameld ‘eh, ik keek gewoon sterren met m’n telescoop’. De politie had dat een heel hilarisch antwoord gevonden – hij snapte toen nog niet waarom. Het bleek echter dat er in de buurt waar hij bezig was ook een homo-ontmoetingsplek lag waar juist die avond dat hij sterren keek iemand was vermoord. Bij het verhoor hadden ze hem nog gezegd dat hij niet in eufemismen hoefde te praten, alhoewel ze ‘sterren kijken met z’n telescoop’ een prachtige omschrijving vonden.

Zijn verweer dat hij dat écht bedoelde, en dat hij inderdaad een telescoop had, werd niet zo serieus genomen. Althans, het gaf aan dat het goed kon dat hij daar bekend was. Omdat er verder niemand, op het slachtoffer na, in de buurt geregistreerd was, bleef hij hoofdverdachte. Sterker nog, hij verdween in voorarrest. Zijn vrouw besloot dat ze ook niets met een homoseksuele moordenaar te maken wilde hebben en diende een echtscheidingsverzoek in. Met voogdij over de kinderen. Het onderzoek vorderde niet, maar hij bleef hoofdverdachte – gelukkig voor hem liep de echte dader alsnog tegen de lamp, bij een latere moordpoging: het bleek dat hij gewoon op de fiets was geweest.

De schadevergoeding was een schrale troost; zijn vrouw kwam niet bij hem terug, wel kon hij voogdij over de kinderen krijgen. Het eerste weekeinde dat hij ze zag wilde hij ze meenemen naar de Efteling. In verband met fijnstof en luchtkwaliteit bleek dat het wegquotum voor die week vol zat: alleen degenen die vijf maanden van te voren gereserveerd hadden werden toegelaten op de wegen rond Kaatsheuvel. Deze wegquota waren ingevoerd om CO2-belasting en fijnstof terug te dringen, en om bereikbaarheid door ambulances te garanderen. Eerst was het alleen op zomerse dagen geweest naar het strand: je kon dan bepaalde tijdvakken reserveren voor heen- en terugreis, wat erg vervelend was als het weer toch slechter werd, want je moest blijven totdat je terug mocht, ging je eerder dan was een automatische boete te verwachten.

Gelukkig had hij bedacht dat zijn oude liefhebberij wel kon: Vliegtuigen kijken op Schiphol. De oudste was ook gefascineerd door vliegtuigen, en bovenal waren de aanvoerwegen naar Schiphol quotumvrij om de Nederlandse economische positie internationaal niet in gevaar te brengen. Na een half uur op Schiphol werd hij echter door een agent op de schouder getikt: ‘Meneer Ter Braak?’. Het bleek dat hij, als ouder met weekendbezoekregeling op aangeven van zijn vrouw extra in de gaten gehouden werd: het kwam namelijk voor dat gescheiden ouders hun kind meenamen naar het buitenland. Vandaar dat zijn uitstapje naar Schiphol enkele alarmen had doen afgaan. Of hij zijn zakken en bagage wilde leeghalen om aan te tonen dat hij geen boardingpas of tandenborstels of andere zaken had die op een naderend vertrek duidden. Op zich zat dat wel goed, want hij had geen identificatie bij zich voor de kleinen, dus ze hadden niet eens het land uit gekund – wel leverde dat hem een boete op, ook kinderen moeten zich immers kunnen identificeren.

Toen ook nog van de verzekering een mail bij hem binnenkwam dat hij geregeld bij de sigarenzaak in zijn dorp was gesignaleerd met de auto, terwijl hij aangaf niet-roker te zijn was de maat vol. Hij had actief moeten aantonen dat hij er alleen kwam om zijn haar te laten knippen. Het was nog een van de weinige zaakjes waar je zonder afspraak binnen kon lopen, iets wat hij de laatste tijd steeds meer kon waarderen. Soms was het er druk, en ging hij weer weg om een dag later terug te komen. Dat had er echter in geresulteerd dat hij er vaker dan driemaal per maand was geweest in april, wat de limiet was voor onverdacht bezoek aan etablissementen waar rookwaar werd verkocht.

Dat hij voortaan alles per fiets zou moeten doen en daardoor een stuk beperkter zou zijn, dat was een nadeel, maar dat hij niet meer het gevoel had elke meter te hoeven verantwoorden en alles van te voren aan te vragen, dát gaf hem een ongekend gevoel van vrijheid dat hij met auto nooit zou hebben.

woensdag 18 november 2009

Petitie tegen kilometerheffing

Op de website http://www.kilometerheffing-nee.nl/digitale_steunbetuiging.php is een actie gestart om een referendum te kunnen beginnen tegen de kilometerheffing.

De SP heeft ook een actie tegen de KMH: http://www.geenfilebelasting.nl/

dinsdag 17 november 2009

Rekentruc: elke auto goedkoper

Minister Eurlings zegt dat 60% erop vooruit gaat, maar een simpele berekening toont aan dat je zomaar 150,- per maand meer gaat betalen.

De overheid heeft voor ons een paar mooie berekeningen gemaakt om aan te geven hoeveel er straks voor het gebruik van de auto betaald moet worden. Bekijk de voorbeelden die door de overheid zijn gemaakt, en ook door de ANWB worden gebruikt.

Maar zoals bij de meeste propaganda van de overheid rammelt het aan alle kanten. Waarom ben je bijvoorbeeld minder kwijt aan waardevermindering van de auto nadat de kilometerheffing is ingevoerd? Waarom is de nieuwe provincie belasting niet meegenomen in de berekening? Waar is het spitstarief gebleven?



Lees verder

 
 
 
 

maandag 16 november 2009

Fokke en Sukke

Veelgestelde vragen

Wat nu als we allemaal met de trein gaan? Dan verdient de overheid niks aan de kilometerheffing?!
Hoogstwaarschijnlijk kan het OV netwerk zoveel extra reizigers niet aan. Maar laten we er eens vanuit gaan dat veel meer mensen de auto laten staan dan de bedoeling is, wat dan? Er is nu reeds aangekondigd door minister Bos dat het bedrag per kilometer dan omhoog gaat. Er moet namelijk wel genoeg geld verdiend worden met deze autorij boetes. Hiermee is ook direct bewezen dat de kilometerheffing niet tot doel heeft om de burgers van Nederland veel minder te laten rijden, maar wel om zoveel mogelijk geld in het laatje te brengen.

Het kan me niks schelen. Auto's stinken en zijn gevaarlijk!
Niet alleen automobilisten gaan meer betalen. Ook mensen zonder auto. Waarom? omdat de wegenbelasting die eerst naar de provincies ging wordt afgeschaft. De provincies lopen daardoor inkomsten mis. Om dit te compenseren komt er een nieuwe belasting die voor iedereen geldt, niet alleen voor automobilisten.

Oh, maar dan gaat de overheid dus in totaal juist meer belasting heffen?
Dat klopt, maar dat zeggen ze natuurlijk niet. Al met al gaat iedereen er dus op achteruit, maar ook de hardwerkende burger die iedere dag met het OV naar zijn werk gaat.


Is de privacy in het geding door de kilometerheffing?
Automobilisten zouden zich volgens het kabinet geen zorgen hoeven te maken over hun privacy. De gegevens over hun rijgedrag bevinden zich alleen in het gps- kastje dat negen miljoen burgers in hun auto krijgen geplaatst. Centraal zal niet meer dan alleen het aantal kilometers worden geregistreerd en het tarief worden vastgelegd. Op welk tijdstip en waar wordt gereden, zou dus niet te achterhalen zijn. Eerder beloofde de overheid de informatie rond kentekenregistratie ook niet voor andere doeleinden te gebruiken. Inmiddels is bekend dat justitie dit systeem wel degelijk heeft gebruikt om verdachten van misdrijven op te sporen of om te gebruiken als bewijsvoering in strafzaken. Dit zou bij de kilometerheffing niet mogelijk zijn, omdat de informatie centraal beperkt is.

Privacy? Ik heb niks te verbergen. We zijn nu overal al te volgen via onze gsm.
Je kan er zelf voor kiezen om een gsm aan te schaffen en met je mee te nemen. Als je geen internet thuis wil omdat die gegevens van de overheid bewaard moeten worden, dan kan je naar de bibliotheek gaan, of een internetcafe. Als je geen behoefte hebt aan een AH bonuskaart dan neem je 'm niet of je gaat naar de Jumbo.
Maar Het Kastje in je auto wordt verplicht. Als het kapot is en je meldt het niet op tijd dan krijg je een boete van duizenden euro's of je gaat voor maanden de cel in.


Wordt nog verder bijgewerkt. Toevoegingen of comments? Mail naar kilometerheffing@live.nl or reageer hieronder.

Leugens over de kilometerheffing

Het echte verhaal achter de kilometerheffing
Het kabinet heeft het voornemen om vanaf 2013 alle personenauto's te gaan belasten met een kilometerheffing. Blijkbaar heeft het kabinet geld nodig, want het wordt flink duurder voor de automobilist. Maar ook de rest van Nederland gaat straks meer betalen. Dit wordt echter niet verteld door onze geliefde overheid. De waarheid wordt verdraaid, en de helft van het verhaal wordt weggelaten. Dit alles met als doel om de burger dom te houden, zodat deze straks alles voor zoete koek slikt. Een aantal van de leugens en halve waarheden worden hier uit de doeken gedaan:



Lees verder